Welkom in de wereld van wijnen

Primeur 2020

Sint-Amandsberg    22/06/2021

 

BORDEAUX PRIMEURS 2020

Vooraleer te spreken over de primeurs die, reeds in het verleden, zich aan de economische voorwaarden maar ook, vorig jaar, aan de sanitaire voorwaarden en aan de internationale conjuncturen hebben kunnen aanpassen, wilden wij u na onze degustaties onze waarderingen en enkele mooie ontdekkingen van de wijnoogst 2020 kenbaar maken.

Zelfs indien de Covid-19 ons leven veranderd heeft, indien we van dichtbij of van ver getroffen werden, de horizon licht op! Laten we van de Bordeaux-20 een “renaissance” maken! Het hernemen van het sociale leven en het delen, dat is hetgeen waarvoor wijn gemaakt wordt! Bordeaux-20 is het vaccin van onze toekomst en de terugkeer van betere tijden. Laten we erover spreken!

Weersvoorspelling … of klimatologie

Naar ieders mening, eigenaars, techniekers, consultants is het jaar 2020 gekenmerkt door de plicht zich aan te passen en zich flexibel te houden, rekening houdend met de moeilijke voorwaarden van de seizoenen maar ook met de pandemie en met de afstanden om iedereen te beschermen in zijn activiteit. Wijnoogst 2020 kameleon in de wijngaard.

2020: kwalitatief jaar ondanks een dalen van de geproduceerde volumes, namelijk Rive Gauche. De data van de wijnoogst zijn een week à tien dagen vervroegd ten opzichte van 2019. Frisser en knapperig. Millésime “précoce”.

Een zeer zachte winter, maart-april warm, eind april-mei regenachtig, een Lock down-lente en meeldauw hebben de opbrengsten bestraft. Een uitermate droge en hete  zomer die een invloed op de vruchten had. De hevige onweders van eind augustus hebben de bessen doen zwellen en hebben de druivenschillen broos gemaakt. De eerste vijftien dagen van september waren optimaal: warme dagen en frisse nachten. De wijnoogst is globaal vijftien dagen vervroegd ten opzichte van 2019.

Het bewerken van de grond is heilzaam geweest. Het liet aan de worteloppervlakte toe om te putten uit het grondwater, op zoek naar voedsel en frisheid.

De Merlots zijn heerlijk met de aroma’s van cassis, zwarte bessen; hun tannine is fluweelachtig en smaakvol. De Cabernet Franc smaken naar rode, frisse vruchten. De Cabernet Sauvignon brachten een ware peps van frisheid en evenwicht aan de geproefde wijnen.

De eerste geproefde samenstellingen lieten ons toe om een buitengewone wijnoogst te ontdekken, “bijzonder” maar enthousiast. Schitterende vruchten, fluwelig en zoet, fijnheid en elegantie van de tannine, evenwicht.

De alcoholgehaltes zijn niet zo hoog zoals we vreesden en het evenwicht is bewaard! De pH waarden zijn laag en bevestigen dat evenwicht.

Deze wijnoogst plaatst zich tussen 2018 en 2019 wat de Médoc betreft en voor de Libournais boven 2018 en 2019! Velen vergelijken 2020 met 2010!

Zouden we in een “Californische” tendens zijn in de trilogie 2018-2019-2020? Alles wijst in die richting!

Nooit hebben de tweede wijnen zo slecht hun benaming gedragen, zo moeilijk was het om de bijeen te brengen loten te verenigen. Het niveau van de “tweedes” is boven de verwachtingen en gaat ons vooral plezierwijnen bezorgen; wij zijn benieuwd!

Een paar woorden nog om het werk en de moed van alle actoren in de wijngaard te begroeten na deze verschrikkelijke uren die de Franse wijngaarden troffen en in het bijzonder de bordelais met de vriesperiode in april 2021 …

Laten we dus onze aandacht vestigen op wat 2020 ons aanbiedt. Wij hebben een reeks wijnen geselecteerd. Zij zullen de verzamelaars bekoren die zo hun trilogie 2018/2019 en 2020 kunnen aanvullen maar ook de amateurs van wat Bordeaux kan aanbieden: wijnen aan alle prijzen, van alle oorsprongsbenamingen en classificaties.

Laten we even stilstaan bij de aanbiedingen die we u wensen voor te stellen …

 

Wenst u meer informatie betreffende ons aanbod en prijzen van deze Primeur wijnen, gelieve contact te nemen
op 09/228 27 92 of via info@cavesstamand.be.
Gelieve uw interesse of bestelling door te geven via mail, wij houden u dan zo spoedig mogelijk op de hoogte van de beschikbaarheid.

 

Primeurwijnen 2020  DOWNLOAD HIER ONZE LIJST

 

Met vineuze groeten.
Luc en Guillaume Morel, Xavier Willems